Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

🌹Hayat veren de O, öldüren de O’dur. Gece ile gündüzü aksamadan peş peşe getiren de O’dur. Hâlâ aklınızı başınıza almayacak mısınız? Müminûn / 80. Ayet 🌹

Bakara / 183. Ayet

Recep Ayında Neler Yapılır?

Admin

Admin

Administrator
Yönetici
Admin
Recep Ayında Neler Yapılır?

672

Recep ayında ne oldu? Recep ayında neler yapmalıyız? Recep ayının önemi ve fazileti.
Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı ve ilki olan Recep ayının fazileti oldukça büyüktür.

“…Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” (el-Bakara, 222)

Bizlere şu fanı ömrümüzde bir kez daha Üç Aylar’a erişebilmeyi nasıp eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenab-ı Hakk’a nihayetsiz hamd ü senalar olsun.

Resul-i Ekrem Efendimiz; “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurarak Üç Aylar’ın bizler için ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

Peygamberler dışında her insan hata yapar, günah işler. Kişiye düşen görev, düştüğü yanlıştan yüz çevirerek Hakk’a iltica etmek ve pişmanlığını ıtiraf ederek dil, kalp ve beden ile bu yanlışını temizlemeye çalışmaktır.

Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- bu hakikati şöyle ifade buyururlar:

“Her insan hata eder. (…) Hata edenlerin en hayırlısı, tevbe edenlerdir.” (Tirmizı, Kıyame, 49)

Hata etmemek, hatasız kul olmak mümkün değil. Rabbimiz de bize bu hatalarımızdan temizlenme kapısı olan “tevbe”yi, ölüm anına kadar açık bırakmış. Fakat tevbeyi erteleyip durmak doğru değil!.. Çünkü ölümün ne zaman geleceğini hiçbirimiz bilmiyoruz.

Akıllı insan, her vakti ganimet bilerek pişmanlık içinde tevbeye yapışır. Geçmişini temizlemek için fırsatları kollar. Gecikmeden, geciktirmeden, hataların peşi sıra hemen tevbe eder. Mü’minin hali, hatayı müteakip hemen tevbe etmek faziletiyle, azgın günahkar ve kafirlerden ayrılır. Çünkü günahı kanıksamış olan bu kimseler, ıman ve tevbe etmeyi habire erteler dururlar. Karşılarına ölüm meleği geldiği zaman da çaresiz ve günahlar içinde ahirete göçerler.

Allah Teala, makbul tevbe ile reddedilecek tevbeyi şöyle haber vermektedir:

“Allah’ın kabul edeceği tevbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden tevbe edenlerin tevbesidir. İşte Allah bunların tevbesini kabul eder. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca, «Ben şimdi tevbe ettim.» diyenler ile kafir olarak ölenler için (kabul edilecek) bir tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır.” (en-Nisa, 17-18)

RECEP AYINDA OKUNACAK DUA
Receb-i Şerıf girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-:

674

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua ederlerdi. (İbn Hanbel, I, 259)

Ayrıca Recep ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner adet kelime-i tevhid okumalıdır.

TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE
Cenab-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisanından, şu hadıs-i kudsı ile bizlere haber veriyor:

“Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

Hem mübarek Üç Aylar’ın ilki, hem de dört haram aydan (Recep, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerıf ise, tevbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerıf’in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

“Recep ayında istiğfarı çoğaltın!” buyuran Rasul-i Kibriya Efendimiz, Receb’in hilali gözüktüğünde ashabına şöyle seslenirdi:

“Tevbe ayının hilali gözüktü; Allah Teala’ya bu ayda iltica eden, bu ayda O’ndan af isteyenlere müjdeler olsun.”

Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde Cehennem’den azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak suretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve Cehennem’den azad olunması umulur.

RECEP AYININ GÜZELLİKLERİ
Recep ayı, içerisinde türlü güzellikleri saklayan bir aydır. Bu güzelliklerden bir tanesi de Receb’in ilk Cuma gecesi olan, kelime manasıyla “rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler” demek olan “Regaip” gecesidir.

Buyrulur:

“Beş gece vardır ki, o gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez:

1. Recep’in ilk Cuma gecesi (Regaip gecesi)

2. Şaban’ın on beşinci gecesi (Beraat gecesi)

3. Perşembeyi cumaya bağlayan gece (Cuma gecesi)

4. Ramazan Bayramı gecesi

5. Kurban Bayramı gecesi.” (İslam İlmihali, A. Fikri Yavuz, sh: 529)

Regaip gecesini bir fırsat bilerek çokça tevbe ve istiğfar etmeli, bu gecenin sayısız bereketinden taat ve ibadetlerimizle dünya ve ahiret hayatımız için büyük kazançlar elde etmeye çalışmalıyız.

RECEP AYININ ÖNEMİ
“Recep ayının ilk Cum’a gecesine Regaip gecesi denir. Bazı alimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok ruhanı ahval ve ikrama kavuşmuş olmakla, Yüce Allah’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Peygamber Efendimiz’in -sallallahu aleyhi ve sellem- bu Regaip gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dair olan bir rivayet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir. Ancak Hazret-i amine’nin, Peygamber Efendimiz’e hamile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübarek bir gecedir.

Zaten Regaip; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsan, ikram ve nefis şeyler demektir. “Rağibe” kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür.

Bu geceyi hakkıyla idrak edebilmek için Recep ayının ilk Perşembe gününü oruçlu geçirmek, gecesinde de akşamla yatsı arasında iki rekatta bir selam verecek şekilde on iki rekat namaz kılmak, Allah Resulü tarafından tavsiye edilmiştir. (Bkz: Yusuf Demireşik, Aylar Üç Aylar Mübarek Gün ve Geceler, Sultantepe Yayınları, sh:164-168)

Allah’ım! Bizlere bu mübarek tevbe ayından affolarak çıkmayı nasıb eyle. Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır. amin.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri